Wednesday, January 11, 2012

Kenapa menulis?

hijau yang mendamaikan jua mengilhamkan

Saya menulis kerana saya suka menulis. Topik yang ditulis santai dan pelbagai. Idea menulis datang pada saat-saat yang aneh dan kekadang idea itu langsung tidak tumbuh. Andai itu berlaku, saya lebih suka membaca atau memerhati alam untuk memungkinkan idea-idea baharu terilham untuk dizahirkan.

Kita tahu, SN A. Samad Said menulis kerna ingin merakamkan sedapat-dapatnya dan setepat-tepatnya zaman pedih yang dilaluinya. Zaman peperangan, pergolakan sosial dan politik amat menggugah perhatiannya. Pendokumentasian bernuansa kreatif dan imaginatif sebegini bakal menghibur dan menginsafkan selain beliau cuba mencari kejernihan daripada suasana yang keruh dan kelabu.

Manakala SN Arenawati pula berkelana jauh ke Malaysia dari Indonesia demi mencari sepicing ruang atau pojok untuk berkongsi wawasan dan harapannya setelah karyanya disisihkan di sana.  Mencari padang lain untuk meragut rumput segar dan mencabar merupakan suatu hijrah yang sukar namun bakal membuahkan hasil andai disertai keazaman yang kental dan usaha mempertingkat ilmu yang gigih.
Penulis novel terkenal Baharuddin Kahar pula menceritakan beliau menulis untuk mencari kejernihan dalam suasana semasa yang kacau.  Isu semasa yang sarat konflik dan kekecohan perlu ditonjolkan lalu dipertemukan kaedah penyelesaian agar isu dan permasalahan yang berlaku tidak berlarutan. Penulis memikul beban bersama-sama pemerintah dan pemimpin sedaya upaya mencari penyelesaian kepada permasalahan dan kebejatan yang semakin menular.  Ia juga bertujuan menyerahkan baton yang bersih dan bermanfaat kepada generasi muda untuk meraih seberapa banyak kejayaan dan kecemerlangan.

2 comments:

jesseshinoda said...

En Ainol...En ada buat class utk bahasa mandarin x utk tahun ni?

Ilham Ainol said...

kelas apa yang dimaksudkan ekk?