Wednesday, March 14, 2012

Hujan...

Hujan yang turun bagaikan mutiara
berkilau bersinar berkerdipan
subur menghijau bumi terbentang
dan bayu berpuput lembut

cinta yang bersemi di waktu hujan turun
menyirami ketandusan hati
kau datang dan kau pergi jua
rindu lagi...

saat mendengar bait-bait lagu yang dilantunkan oleh gemulah Sudirman maka terasa pipi kenangan turut membasah. di sudut kenangan seolah-olah memainkan perca-perca filem yang dibintangi gemulah. suara dan tawa riang gemulah seolah-olah selsema yang berjangkit, kekadang suaranya yang syahdu saat menghayati lagu Salam Terakhir sesungguhnya mampu menyiat hati kita. kerana apa? mungkin kerana kita pernah melaluinya. ia persis hujan sama ada membasah atau membawa bah dan musibah.

berita kematian adik Nurul Nazirah teramat sukar dihazami dan dimengerti oleh akal yang waras. hanya mereka yang tergelincir dari terjal kewarasan kerna membiarkan api amarah dan dendam merasuk sepuas-puasnya.

akhirnya berlakulah lagi sebuah tragedi, dan seusai itu ramailah penilik, peramal dan pengkritik yang tampil memberikan pandangan dan kritikan, ada yang sanggup mencurah garam ke luka yang dalam yang dialami kedua-dua ibubapa si mangsa.

enakkan? mudah saja kan kita menjatuhkan hukuman? saya hanya mampu meminjam kehadiran sang hujan untuk sama-sama menitiskan air mata. hujan rahmat yang diguyuri-Nya ke jasad bumi yang 'ketandusan' erti kasih dan sayang sesama manusia.

segugus doa yang termampu dipanjarkan kepada si mangsa moga berbahagia menuju Negeri abadi. diharapkan ibubapanya bersabar dan tabah mengharungi dugaan yang teramat dahsyat ini. Al-Fatihah.

No comments: