Thursday, April 18, 2013

Kata-kata Itu...

 
 
Kata Wan Nor Azriq, "Kalau bukan belajar untuk mencintai (dan ingat sesuatu yang telah dilupakan) sastera, untuk apakah lagi kita membaca kritikan? Barangkali untuk melengahkan waktu dan tertidur di meja ketika hujan di jendela belum reda."
 
Kalau melalui pembacaan, kita akan sentiasa bersedia(atau pun tidak) untuk mengikuti laluan yang dibawa oleh penulis(penulis yang berbobot). Kita cuba memahami sesuatu konsep baharu yang difikirkan oleh penulis.  Bumbu cerita yang berbobot mampu mencabar minda dan keselesaan pembaca.  Sama ada pembaca bersetuju atau menolak sekeras-kerasnya saranan penulis, ia tidak begitu penting, yang penting penulis telah berjaya menggejolakkan laut fikir pembaca. Moga dalam amukan ombak fikir itu akhirnya pembaca bakal menemui katarsis saat ombak mengucup bibir pantai.
 
Tidak kira apa topik atau tema yang dilontarkan, asalkan ia berjaya menarik minat pembaca untuk meneruskan penerokaan tersebut. Kadang-kadang penulis berani mencabar pembaca dengan mengetengahkan cerita yang bernuansa polemik dan bersalut kontroversi demi mencipta 'pseudo fenomena' atau sekadar menagih perhatian pembaca.
 
Anda tergolong dalam sosok pembaca yang macam mana?

2 comments:

依之汉 said...

Saya suka membaca penulisan kritis sang penulis. Suka mencabar idea-idea kritis yang mereka nukilkan.

Sharjeel Malik said...

Nice Place.